Czym właściwie jest pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy to produkt pszczeli wytwarzany przez kwiaty i zbierany przez pracowite pszczoły. Wszystkie zebrane drobinki niosą do ula w postaci małych kuleczek. Po przetworzeniu przez pszczoły, czyli dodaniu ich śliny bądź nektaru, pyłek stanowi pokarm dla młodych owadów. Każda taka kuleczka składa się z wielu tysięcy ziaren pyłków kwiatowych. Jej skład, a tym samym kolor, może być różny – zależy on od kwiatów z jakich była zebrana. Najczęściej są to kwiaty dziurawca, mniszka lekarskiego czy dzikiej róży, które znane są ze swoich walorów prozdrowotnych.

Jak pszczelarze pozyskują pyłek pszczeli? U wlotu do ula ustawiają tzw. poławiacz pyłku pszczelego – coś w rodzaju przeszkody, która sprawia, że część pyłku pozostaje niewniesiona do ula. Tym samym może on być zebrany i wysuszony, aby następnie trafić w takiej postaci do sklepów. Pozostałą częścią, która trafi do ula, zajmują się pszczoły robotnice. Przekształcają ją w tzw. pierzgę i stosują jako pożywienie lub zapasy na gorszą aurę.

Korzystne właściwości pyłku 

Już w starożytnym Rzymie znane były pozytywne właściwości pyłku kwiatowego. Współcześnie znany jest przede wszystkim jego skład. Jest nieocenionym źródłem białka, zawiera ponad 200 różnych związków, a także 36 makroelementów i mikroelementów. Zaliczają się do nich: magnez, wapń, żelazo, krzem, srebro, siarka, miedź, cynk, chrom, czy molibden.

Dodatkowo pyłek pszczeli jest bogatym źródłem witamin – zawiera ich aż 18, w tym między innymi: C, B1, B2, D, E, K oraz PP. Co ciekawe, pyłek dostarcza także kwasy nukleinowe: DNA i RNA, które mogą naturalnie wspomagać poprawę odporności. W składzie pyłku kwiatowego wykryto również fosfolipidy, takie jak lecytyna, która poprawia pamięć i koncentrację.

Ważnym powodem, dla którego pyłek kwiatowy jest używany przez wiele osób, jest to, że wspomaga wzmacnianie odporność oraz poprawia apetyt. Wielu może zaciekawić fakt, że pyłek kwiatowy można wykorzystywać w kosmetologii, poprawia on bowiem kondycję skóry, naturalnie ją odżywiając.

Co najważniejsze, dzięki swojemu naturalnemu pochodzeniu, z dobroczynnych właściwości pyłku mogą korzystać zarówno dorośli, jak i dzieci.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Pyłek dostępny jest pod wieloma postaciami, głównie w postaci granulatu. Spożywa się go w połączeniu z mlekiem lub wodą.

  • Wsypujemy dwie, trzy łyżeczki pyłku pszczelego do około 1/3 szklanki chłodnej wody, mleka lub jogurtu.
  • Odkładamy na kilka godzin, aby napój się związał.
  • Gotowe! Przed spożyciem możemy posłodzić odrobiną miodu, gdyż sam pyłek może mieć lekko gorzkawy smak.

Pyłek pszczeli może również być dodawany do potraw, na przykład przez zmieszanie z twarogiem, miodem, czy konfiturami, a także innymi produktami. Aby ułatwić zmieszanie, można go rozdrobnić za pomocą młynka do kawy. Musimy jednak pamiętać, że pyłek traci swoje właściwości w temperaturze przekraczającej 40 stopni Celsjusza.

Jak dużo i często powinno się jeść pyłek kwiatowy? Zaleca się jego spożywanie do trzech razy dziennie w zależności od wieku:

  • dzieci w wieku 3 – 5 lat – 10 g
  • dzieci w wieku 6 – 12 lat – 15 g
  • osoby powyżej 12 roku życia – 20 g
  • osoby dorosłe – nawet do 40 g

Zapraszamy do naszego sklepu

Po pyłek pszczeli najlepiej sięgnąć ze sprawdzonych źródeł. Do takich należy nasz sklep internetowy Słoik Miodu. W naszym sklepie zajmujemy się sprzedażą najwyższej jakości miodów i produktów pszczelich, w tym takich produktów jak: propolis, pierzga pszczela i oczywiście pyłek pszczeli. Gwarantujemy, że w naszym sklepie zakupisz go w najlepszej cenie z gwarancją świeżości.